Koji televizor odabrati - kompletan vodič za kupovinu i izbor odgovarajućeg modela

09.08.2022.

Ukoliko planirate kupovinu novog televizora, važno je da znate kako da odaberete model koji će se savršeno uklopiti u vaš dom, prema vašim potrebama. Međutim, u moru dostupnih modela i tehnologija, to nije ni malo lak zadatak.

Zbog toga vam donosimo vodič za kupovinu sa bitnim stavkama na koje  trebate obratititi pažnju prilikom odabira i koje će vam riješiti dilemu koji televizor kupiti, kako biste maksimalno uživali u omiljenim sadržajima.

Nakon jednostavnih i jasnih informacija koje ćete pronaći u ovom tekstu, bićete više nego spremni da odaberete TV koji ima sve što je potrebno da vam pruži sliku, zvuk i dodatne funkcije u skladu sa vašim potrebama, po najboljoj cijeni.

Najbitnija stavka – dimenzije televizora koji će se uklopiti u vaš prostor

Dijagonala ekrana je jedna od prvih stavki koju ćete morati da definišete pri izboru novog TV-a.

Prilikom odlučivanja koji televizor kupiti uvijek uzmite u obzir veličinu prostorije u koju planirate da postavite uređaj, kao i koliko je vaš kauč ili fotelja  udaljen od televizora.

U velikoj ponudi televizora možete pronaći modele različitih dijagonala – od 32“  pa sve do preko 80“ koji su namijenjeni vrhunskom ugođaju i doživljaju sadržaja.

Kako je užitak na većem ekranu gotovo uvijek bolji i upečatljiviji, ako se dvoumite, savjetujemo da se odlučite za veću dijagonalu. Naravno, uzmite u obzir i dimenzije cijelog uređaja kako biste jasno odredili da li se uklapa na mjesto koje ste mu odredili.

Pozicija televiora u dnevnoj sobi

Međutim, nije baš sve tako jednostavno. U zavisnosti od rezolucije i tehnologije ekrana, ali i od udaljenosti sa koje planirate da ga gledate, u određenim slučajevima, manji ekran ipak može biti bolji izbor.

Rezolucija ekrana televizora i kako odabrati?

Kada govorimo o rezoluciji ekrana, čeka vas mnoštvo izbora i termini koji često mogu biti zbunjujući pa ćemo se potruditi da ih kroz ovaj vodič za kupovinu razjasnimo.

Rezolucija predstavlja broj piksela na ekranu koji određuje oštrinu slike. Kako biste lako i jednostavno mogli da odlučite koja je najbolja rezolucija za vas, donosimo vam kratka i jasna objašnjenja koje su razlike i šta znače konkretne oznake kojima se ona obilježava:

  • HD ready (1366×786 piksela ili 720p)

Prilično niska rezolucija i ne preporučuje se za ekrane veće od 32“. Jednostavno, slika će biti "mutna" i kvalitet slike neće biti zadovoljavajući na većim ekranima.

  • Full HD rezolucija (1920×1080 piksela ili 1080p)

Ovo je znatno bolja opcija i pružiće vam oštriju sliku, posebno na većim dijagonalama.

  • 4K

Poznata i kao UHD (Ultra HD) rezolucija, ova oznaka znači da ekran ima četiri puta više piksela nego što je to slučaj kod Full HD rezolucije. Ovo za vas znači više detalja i jasniju sliku, koja je realnija i približnija onoj koju vidimo u prirodi.

Ova opcija je odlična ukoliko uživate u filmovima i serijama koje se prikazuju u ovom formatu, kao i ukoliko TV planirate da koristite i za igranje igrica.

  • 8K

Najveća rezolucija od trenutno dostupnih i neprikosnovena kada je u pitanju vrhunski doživljaj sadržaja. Pun potencijal dostiže na većim dijagonalama i zaista će vas ostaviti bez daha.

Odabir veličine i rezolucije televizora
Photo by Max Harlynking on Unsplash

Međutim, imajte na umu da u trenutku pisanja ovog članka ne postoji baš veliki izbor sadržaja koji su dostupni za emitovanje u 8K formatu.

Kako smo svjedoci brzog napretka tehnologije i stalnog poboljšavanja doživljaja svakog sadržaja, ne sumnjamo da će 8K rezolucija ubrzo doživjeti ekspanziju, pa je topla preporuka da, ukoliko ste u mogućnosti, odaberete ovu opciju.

Koji televizor kupiti – Tehnologija ekrana i šta to znači za vas

Tehnologija na kojima se zasnivaju TV ekrani može biti LCD ili OLED.

LCD tehnologija je najzastupljenija i podrazumjeva podzadinsko osvjetljenje ekrana pomoću katodnih fluorescentnih lampi koje se sve manje koriste ili LED diodama koje su postale standard. Kod LED televizora možete pronaći IPS (In-plane switching) ili VA (Vertical Alinghment) tip panela i oba imaju svojih prednosti.

Kod IPS panela, TV će dati prilično dobru sliku i boje čak i kada ga gledate iz različitih uglova što je odlično ukoliko vam je raspored u prostoriji takav da ne možete uvijek gledati TV iz pozicije koja je direktno ispred uređaja.

Sa druge strane, VA tip panela će vam omogućiti veći kontrast, pa rezultira i subjektivnim osećajem kvalitetnije slike, pošto je kontrast jedna od veoma bitnih stavki koje naše oči detektuju pri procjeni kvaliteta slike.

LCD televizori sa pozadinskim LED osvjetljenjem se jednostavnije nazivaju i LED televizori i mogu imati LED diode cijelom površinom panela, poznatije i kao Direct LED osvjetljenje ili su pozicionirane na ivicama ekrana i odatle osvjetljavati piksele. U tom slučaju govorimo o Edge LED tehnologiji koja je pristupačnija, ali dalje manje kvalitetnu sliku i kontrast u odnosu na Direct LED ekrane.

Pozicija televizora u dnevnoj sobi
Photo by Chauhan Moniz on Unsplash

Obe vrste panela kod LED televizora podrazumijevaju osvjetljenje sa zadnje strane, što nije slučaj kod OLED tehnologije.

OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje već je svaki piksel posebno osvjetljen što rezultira odličnim prikazom boja, posebno crne, kao i izraženijim kontrastom. Također, OLED omogućava izrazito tanke ekrane i moderniji izgled televizora.

Možda su vam pažnju privukli i takozvani QLED televizori koji zapravo predstavljaju unapređenu verziju LCD panela i odlikuje ih Quantum Dot tehnologija koja koristi kvantne tačkice. One u kombinaciji sa LED svjetlima daju živopisne, jarke boje.

Važan momenat za kupovinu televizora – Obični ili smart TV

Mogućnost da pristupite omiljenim streaming platformama (YouTube, Netflix, HBO) i povezivanje na internet može biti praktična i korisna iz više razloga.

Također, neke smart televizore možete povezati sa drugim pametnim uređajima, zadavati im glasovne komande i uklopiti u svoj stil života i olakšati sebi određene radnje.

Ukoliko vam ovo zvuči primamljivo, odlučite se za operativni sistem koji vam najviše odgovara i otkrijte fantastične funkcije koje dolaze sa smart modelima.

Ukoliko vam ipak ovo nije primarno kod TV-a i ne planirate da ga koristite na takav način, vaš novi televizor apsolutno ne mora biti smart. Postoje sjajni modeli koji nisu smart, a pružiće vam odličnu sliku i doživljaj u skladu sa vašim potrebama.

Međutim, razmišljajte unaprijed. Ukoliko u narednih nekoliko godina ne planirate da mijenjate TV, a postoji mogućnost da će vam zatrebati opcije koje donose smart televizori, ukoliko vam budžet to dozvoljava, svakako odaberite neki od ovih uređaja.

Zvuk vašeg televizora kao važan dio doživljaja omiljenog sadržaja

Za potpuno uživanje u sadržajima, nije dovoljno da imate samo savršeno realnu sliku sa efektima i detaljima koji će vas oduševiti. Potreban vam je i kvalitetan zvuk koji će vas teleportovati u posebnu dimenziju i zaista učiniti da se osjećate kao da ste dio scene.

Nažalost, dimenzije i dizajn televizora koji su prije svega tanki, ne ostavljaju puno prostora za kvalitetne zvučnike koji će ispuniti prostoriju.

Naravno, postoji razlike i kod zvučnika u televizorima, pa postoje određeni modeli koji će vam dočarati atmosferu sa ekrana na sjajan način i čak prilagoditi zvuk karakteristikama vaše prostorije.

Ipak, ukoliko ste ljubitelj dobrog zvuka, verovatno već posjedujete ili planirate da nabavite dodatni set zvučnika koje ćete povezati sa televizorom i prepustiti se svakom taktu, specijalnom efektu ili šapatu likova sa ekrana.

U tom slučaju je važno da za potpuni ugođaj u vašem domu, prije nego na same zvučnike, obratite pažnju na ulaze kada odlučujete koji TV kupiti, kako biste mogli nesmetano da ga spojite sa dodatnim sistemom za reprodukciju zvuka, koji podržava tehnologije zahvaljujući kojima ćete imati utisak da zvuk dolazi svuda oko vas.

Povezivanje televizora sa drugim uređajima

Ovo je manje vidljiv dio vašeg novog uređaja i vjerovatno nešto što vam ne bi odmah palo na pamet, ali je važna stavka, posebno ako planirate da TV koristite za nešto više osim klasičnog gledanja programa.

Za povezivanje sa konzolom, kućnim kinom, vašim računarom ili slično, važno je da TV ima dovoljan broj odgovarajućih ulaza koji će vam omogućiti da sebi napravite kompletan ugođaj.

Svakako je preporuka da, ukoliko se uklapa sa ostalim karakteristikama, odaberete uređaj sa više ulaza.

HDMI i USB ulazi su najćešći, pa je uvijek dobro osigurati da ih ima dovoljno, tako da je ovde vodilja - više je bolje.

HDMI 2.0 je trenutno dostupan na dosta modela, ali je odlično da uzmete i HDMI 2.1 kako biste osigurali da imate uređaj koji ćete i u budućnosti moći da bez problema povezujete sa ostalim uređajima i uživate baš onako kako ste zamislili.

Određeni modeli televizora dolaze i sa mogućnošću povezivanja sa drugim uređajima putem Bluetooth ili Wireless tehnologije, a neke možete povezati i sa svojim telefonom i uživati u odličnom prikazu svojih slika ili video zapisa na velikom ekranu.

Zaključak koji se nameće kroz ovaj vodič za kupovinu jeste da bi bilo poželjno da odaberete TV sa više ulaza, kao i sa nekom od tehnologija povezivanja koje smo pomenuli, kako biste uživali u dodatnom sadržaju koji vam možda drugačije ne bi bio dostupan, bar ne na vašem televizoru.

Šta još treba uzeti u obzir kada odlučujete koji televizor kupiti?

Osim gore navedenih stavki koje se logično nameću kao ono što je potrebno prvo definisati kako biste odabrali televizor, postoji još i nekoliko suptilnih karakteristika koje će odrediti način i stepen uživanja u omiljenim sadržajima.

Određene stavke su nezamenljive ako planirate da svoj novi televizor koristite za igranje igrica ili da ga povežete sa drugim uređajima, ali neke vam mogu biti potpuno nepotrebne ukoliko TV ne planirate da koristite na način na koji će one doći do izražaja.

U nastavku donosimo objašnjenja nekih od dodatnih karakteristika, kao i u kojim situacijama bi trebalo da ih uzmete u obzir.

Šta je HDR i da li bi vaš novi TV trebalo da ga ima?

Mnoštvo novih tehnologija donose i bolje performanse, izraženiju sliku i bolji doživljaj prilikom konzumiranja sadržaja, ali takođe donose i brojne nedoumice.

Jedna od najčešćih je možda i „Šta je ovo i da li je meni ovo potrebno?” na koju ćemo pokušati da odgovorimo kroz ovaj vodič za kupovinu.

Ovo pitanje se može javiti i kada u deklaraciji određenog TV-a vidite oznaku HDR.

Ovo je skraćenica za High Dynamic Range i predstavlja tehnologiju koja donosi bolji kontrast i izraženije boje. Međutim, za uživanje u HDR-u nije dovojno da ga vaš TV podržava, već morate i gledati sadržaj koji je prilagođen ovoj tehnologiji.

Najpoznatiji standardi kada je High Dynamic Range u pitanju su HDR10, HDR10+ i Dolby Vision.

Standardi koji su označeni kao HDR10+ i Dolby Vision donose odlične performanse i sliku bogatu detaljima u kojima ćete uživati.

Na vama je da procjenite koliko vam je navedeno potrebno. Ukoliko TV koristite pretežno da biste se informisali i gledali emisije na redovnim kanalima, vjerovatno nema potrebe da izdvojite više novca za TV sa funkcijom koju nećete moći da koristite.

Sa druge strane, ako ste u mogućnosti i ako uživate u dobrim filmovima i serijama sa streaming servisa poput Netflixa, odaberite model sa nekim od navedenih standarda i nećete pogriješiti.

Za kupovinu televizora najvažnije je da budete zadovoljni uređajem koji odaberete. Nadamo se da vam je ovaj vodič za kupovinu pružio korisne informacije i sada kada znate šta određene karakteristike televizora znače za vas, vrijeme je da suzite izbor.

Da biste izbjegli da vas preplavi veliki izbor različitih karakteristika, predlažemo da se pri odabiru vodite sljedećim redoslijedom:

  • Odaberite odgovarajuću dijagonalu
  • Odlučite da li želite smart TV
  • Odaberite rezoluciju
  • Pogledajte broj i vrstu ulaza na dostupnim modelima
  • Uporedite tehnologije ekrana i dodatne funkcije
  • Kada suzite izbor na nekoliko modela, uporedite cijene kao i dodatne pogodnosti koje mogu biti dostupne u trenutku vaše kupovine.

Kako biste dobili najbolju vrijednost za svoj novac, dok birate koji televizor kupiti pratite stranicu uhvatipopust.ba na kojoj možete pronaći uvijek aktuelnu ponudu televizora na akciji i uporediti cijene u preko 20 prodavnica.

Na ovaj način možete najbolje iskoristiti svoj budžet i počastiti se možda nekom dodatnom funkcijom, većom dijagonalom ili boljom rezolucijom.